Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

un certain regard



Η Τέτα Μακρή αποκαλύπτει συγκρατημένα. Η παρουσία των έργων της παίζει με τις αναφορές και τις κατηγοριοποιήσεις μας. Η δύναμή της έγκειται στην εμμονή της σ’ αυτό που φτιάχνει. Μια τόσο μακρά και σιωπηλή διαδρομή δεν ψεύδεται. Ο καλλιτέχνης δεν οργανώνει χτυπήματα, ακολουθεί την αναζήτησή του.
(...) Δεν υπάρχει μανιφέστο ούτε μεγαλόστομες δηλώσεις στο έργο της (νά η αδυναμία μου) αλλά ένα ενδιαφέρον για τον Κόσμο, για κάθε τι που ζει. Απλά, μόνο, χωρίς άλλες διατυπώσεις. Και δεν είναι αμελητέα, αυτή η άκρα λεπτότητα, αυτός ο σεβασμός του άλλου και “εκείνων που μπορεί”. Η ζωή δεν είναι ποτέ κοινότοπη και ακόμη λιγότερο συνηθισμένη.
(...) Οι τελευταίοι πίνακές της προκύπτουν απ’ αυτή την επίμονη προσοχή σ’ αυτά τα “γεγονότα και τις κινήσεις” της ζωής μας, τη στιγμή που “βρίσκει τον εαυτό της” και αναρωτιέται στο “ εγγύς” όπως και στο “απώτερο”. Η διακύβευση δεν είναι άμεσα αντιληπτή. Δεν θα μάθουμε τι κινητοποιεί τους πρωταγωνιστές, ούτε τα ερωτηματικά τους ούτε την ίντριγκα. Τα υποτιθέμενα “αποδεικτικά στοιχεία” θα παραμείνουν το ίδιο σκοτεινά στη σκέψη μας όσο το “άμεσο” ή το “μακρινό”. Θα χρειαστεί να αντιληφθούμε με άλλα μέσα. Θα χρειαστεί να ψάξουμε μέσα μας αυτό που λόγω κόπωσης αποσιωπήσαμε, ή, ακόμη χειρότερα αυτό που η οκνηρία παραμέλησε. Ωστόσο, είναι “ασυνήθιστο” να θαμπωνόμαστε ακόμη απ’ αυτό το κοινότοπο σύνηθες.
(...) Κοιτάξτε τα έργα της, καθυστερήστε, σταματήστε όπως παγώνουμε μια εικόνα. Αλλά ας μη ξεχνάμε ότι αυτές οι εικόνες είναι ζωγραφική και ότι παρά την κεκτημένη ταχύτητα, πρέπει επίσης να αναζητήσουμε το “πώς έχουν ζωγραφιστεί”. Αυτό το “πώς” μας αποκαλύπτει όσα και το γιατί και συνεπώς πρέπει να σιωπήσω και να σας παραχωρήσω τη θέση μου, γιατί εδώ βρίσκεται πραγματικά η ζωή σας, “που περιμένει να βιωθεί” μέσα από ένα άλλο βλέμμα. Το δικό σας..
Michel Salsmann




Η Τέτα Μακρή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Aνώτατη Σχολή Kαλών Tεχνών της Aθήνας, 1964 -1969.
Mεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι όπου έζησε και εργάσθηκε ως το 1982.
Καθηγήτρια στη Σχολή Kαλών Tεχνών του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της έως το 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια: