Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009

το limoncello μου


4 λεμόνια
1/2 λίτρο ρακί ή eau de vie
3/4 λίτρου νερό
500 γρ. ζάχαρη κατά προτίμηση από ζαχαροκάλαμο
(σκουραίνει λίγο το χρώμα αλλά γευστικά είναι πολύ πλουσιότερο).

Σε μισό λίτρο ρακί βάζουμε την φλούδα -χωρίς το άσπρο- από τα 4 λεμόνια και τον χυμό από τα δύο.
Το αφήνουμε σε σκιερό μέρος, σε γυάλινο βάζο που κλείνει καλά, για 12 μέρες. Προσθέτουμε μια τρυφερή πράσινη κορυφούλα από τρία φυλλαράκια λεμονιάς και το αφήνουμε για τρεις μέρες ακόμα.
Κάνουμε σιρόπι με τη ζάχαρη, το νερό και 2-3 σπόρους κάρδαμο .
Δεν το βράζουμε, το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μην φαίνεται η ζάχαρη.
Ενώνουμε τα δύο υγρά. Φιλτράρουμε. Φυλάμε το λιμοντσέλο στο ψυγείο.

Ακόμα κι αν δεν έχουμε τις ειδικές κεραμικές κούπες από το Αμάλφι, είναι ένα δροσιστικό digestif ιδανικό μετά τα καλοκαιρινά βραδινά φαγάκια.

3 σχόλια:

mondouble είπε...

τι κατα-καλοκαιρινη ιδεα!!πηρα λεμονια, ισα ισα θα μου φτασουν οι μερες

chirine nour είπε...

υπάρχει κι άλλη μια ωραία μαροκινή ιδέα με λεμόνια.
έρχεται σε λίγο!

chirine nour είπε...

δεν είπα το αυτονόητο βέβαια, ότι τα λεμόνια πρέπει να είναι garantis non-traites!!!!