Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

η εριφύλη



Barcelona In Athens Festival: Ojos De Brujo + Palyrria & Kumar
Θέατρο Λυκαβηττού, Αθήνα 22/06/20009

Όλα δείχνουν πως το φεστιβάλ Barcelona In Athens έχει γίνει θεσμός στα εγχώρια συναυλιακά δρώμενα, φέρνοντας τον νέο ήχο της ισπανικής μητρόπολης στο «υποψιασμένο» κοινό της δικής μας. Αν και τα μηνύματα που λάμβανα από τους γύρω μου, καθώς και η ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη, έδειχναν πως τα πράγματα δεν θα πήγαιναν πολύ καλά φέτος (no money – no honey) αυτό που συνέβη στο θέατρο του Λυκαβηττού ήταν μια ευχάριστη έκπληξη...

Το κοινό (απ’ όσο μπόρεσα να υπολογίσω γύρω στα 2500 άτομα), από νωρίς συγκεντρωμένο μπρος στη σκηνή, υποδέχθηκε τον Κουβανό rapper Kumar, ο οποίος παρουσίασε μέρος από το πρώτο του άλμπουμ Pelicula De Barrio, με τη συνοδεία μελών των Ojos De Brujo. Καταιγιστικός, αεικίνητος και με εντυπωσιακή τεχνική, κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις, καθώς το μίγμα ragga - hip hop που παρουσίασε αποδείχθηκε τουλάχιστον ξεσηκωτικό. Έχω την αίσθηση ότι ο Kumar γρήγορα θα βρει το κοινό του στη χώρα μας. Η δε παρουσία του ήταν πολύ χαρακτηριστική και στη συνέχεια της βραδιάς.

Κατόπιν ανέβηκαν στη σκηνή οι Palyrria και αυτό που παρουσίασαν ήταν για μένα μιας πρώτης τάξεως έκπληξη. Τους έχω δει στο παρελθόν κάμποσες φορές, αλλά την Τετάρτη φάνηκε πως το συγκρότημα βρίσκεται στην καλύτερη φάση του. Από πλευράς ήχου έχουν γίνει πολύ up-tempo και εξωστρεφείς, ενώ η παρουσία του ιδιαίτερα επικοινωνιακού rapper και της εντυπωσιακής χορεύτριας ήταν σημαντικοί παράγοντες ανανέωσης. Η παράσταση των Palyrria ήταν, όπως οι ίδιοι δήλωσαν, ένα ταξίδι των παιδιών της πόλης στην ελληνική φύση, κάτι που πραγματοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο. Ο παραδοσιακός ήχος της λύρας, της γκάιντας, του νταουλιού και του κλαρίνου βρέθηκε πλάι-πλάι με τον ηλεκτρονικό ήχο του σήμερα. Η συμμετοχή επίσης του Kumar σε ένα τραγούδι που έγραψαν μαζί για τα πρόσφατα Δεκεμβριανά, έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τους παρευρισκόμενους στον Λυκαβηττό, ενώ χαμός έγινε με τον διάσημο πλέον "Ικαριώτικο"

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

μια ιστορία...αγάπης;



andrew bird "lull"
animation: lisa barcy

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

το limoncello μου


4 λεμόνια
1/2 λίτρο ρακί ή eau de vie
3/4 λίτρου νερό
500 γρ. ζάχαρη κατά προτίμηση από ζαχαροκάλαμο
(σκουραίνει λίγο το χρώμα αλλά γευστικά είναι πολύ πλουσιότερο).

Σε μισό λίτρο ρακί βάζουμε την φλούδα -χωρίς το άσπρο- από τα 4 λεμόνια και τον χυμό από τα δύο.
Το αφήνουμε σε σκιερό μέρος, σε γυάλινο βάζο που κλείνει καλά, για 12 μέρες. Προσθέτουμε μια τρυφερή πράσινη κορυφούλα από τρία φυλλαράκια λεμονιάς και το αφήνουμε για τρεις μέρες ακόμα.
Κάνουμε σιρόπι με τη ζάχαρη, το νερό και 2-3 σπόρους κάρδαμο .
Δεν το βράζουμε, το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μην φαίνεται η ζάχαρη.
Ενώνουμε τα δύο υγρά. Φιλτράρουμε. Φυλάμε το λιμοντσέλο στο ψυγείο.

Ακόμα κι αν δεν έχουμε τις ειδικές κεραμικές κούπες από το Αμάλφι, είναι ένα δροσιστικό digestif ιδανικό μετά τα καλοκαιρινά βραδινά φαγάκια.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

just a gigolo


Solo Monk, from the documentary "Straight no chaser" (1988)

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Ιστορίες τοπίου


Ειρήνη Γκόνου,τελετουργικό ένδυμα του Δία της Βροχής, χαρτί, μελάνι, γάζα, ψάθα, 2009

Μίλτος Παντελιάς, δέντρο, ακρυλικό και μολύβι σε χαρτί, 2009


Έκθεση στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου,
στο Ηράκλειο Κρήτης

από 9 έως 23 Ιουνίου 2009

"...Κάθε «όψη» του τοπίου έχει και την ιστορία της: φανερώνει το δέος και το σεβασμό του ανθρώπου προς τη φύση –που του εξασφαλίζει την επιβίωση- τους τρόπους που επέλεξε για να την κατακτήσει –ώστε να επιβιώσει ευκολότερα και ασφαλέστερα- και τέλος την άλογη και ολοκληρωτική επιβολή του –για να πετύχει τη μέγιστη εκμετάλλευση της φύσης τον παρόντα χρόνο, χωρίς συναίσθηση του τι αυτό σημαίνει για το αύριο και τις επόμενες γενιές..."

Η έκθεση περιέχει πλούσιο οπτικο-ακουστικό υλικό –φωτογραφίες και βίντεο- και έργα τέχνης από 40 περίπου καταξιωμένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, καθώς και εκτενές τεκμηριωτικό υλικό. Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από την Λουίζα Καραπιδάκη, ιστορικό τέχνης.