Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

plis de memoire
Une image peut en cacher une autre

Recouvrir ou dévoiler ? Cacher ou montrer ? Le traitement en palimpseste au cœur de la peinture de Miltos Pantelias nous invite à imaginer ce que l’on ne saurait voir. À chercher dans sa propre mémoire. À voir toujours autre chose. Il s’agit de ne rien nous livrer. L’exercice du regard est un exercice de réflexion et la peinture de Pantelias un miroir. 

Claire Kueny, historienne d'art, enseignante a l'Universite Paris 8

                            Μια εικόνα μπορεί να κρύβει μια άλλη

Να καλύψει ή να αποκαλύψει; Να κρύψει ή να δείξει; Η χρήση του παλίμψηστου στο κέντρο της ζωγραφικής του Μίλτου Παντελιά μας καλεί να φανταστούμε αυτό που δεν μπορούμε να δούμε. Να το αναζητήσουμε στη δική μας μνήμη. Να βλέπουμε κάθε φορά κάτι άλλο. Δεν θέλει τίποτα να μας αποκαλύψει. Η εξάσκηση του βλέμματος γίνεται εξάσκηση σκέψης και η ζωγραφική του Μίλτου Παντελιά ο καθρέφτης της.


Από τις 23 Φεβρουαρίου μέχρι τις 24 Μαρτίου 2017 στην Evripides Art Gallery, Αθήνα.


O Μίλτος Παντελιάς γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα.
Σπούδασε χαρακτική και λιθογραφία στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts και στην συνέχεια Arts Plastiques στο Πανεπιστήμιο του Paris 8. Έμεινε στο Παρίσι για έντεκα συνεχή χρόνια. Από το 1978 έχει πραγματοποιήσει τριάντα ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρο, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και συναντήσεις τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 
Έργα του περιλαμβάνονται στις συλλογές Κρατικών και Ιδιωτικών Μουσείων, σε Δημοτικές Πινακοθήκες και Ιδρύματα καθώς και σε πολλές σημαντικές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: