Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

από το γράμμα-σχήμα στην εικαστική γραφή ΙΙ


Το εργαστήρι της γραφής

Η γραφή είναι το αρχείο της μνήμης, ένα σύστημα σημείων και συμβόλων αποτύπωσης του λόγου, ένα περίπλοκο ζωντανό μυθιστόρημα από το οποίο ακόμα και σήμερα λείπουν κάποιες σελίδες.
Η γραφή μεταφέρει την έννοια ενώ συγχρόνως είναι μια εικόνα.

Μέσα απ'τα παλαιά αραβικά και βυζαντινά χειρόγραφα θα ανακαλύψουμε την αρμονική συνεύρεση των γραμμάτων, θα ξαναπλάσουμε τη φόρμα τους, θα επεξεργαστούμε δημιουργικά το σχήμα τους.

Ξεκινώντας την εικαστική μας περιπέτεια με όχημα το γράμμα –στο χώρο και στο χρόνο- θα μας δοθεί η ευκαιρία να δούμε πως φτιάχνεται το μελάνι, πως ένα φτερό ή ένα καλάμι γίνονται εργαλεία γραφής, πως ένα γράμμα γίνεται μια εικόνα, και πως μια λέξη ή ένα κείμενο μεταμορφώνονται σε εικαστική σύνθεση.


Από την Τρίτη 4 Οκτωβρίου και κάθε Τρίτη έως τις 20 Δεκεμβρίου 16.00-18.00
η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου θα ολοκληρώσει ένα κύκλο 12 μαθημάτων,
στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης


Η Ειρήνη Γκόνου είναι εικαστικός με σπουδές στο τμήμα γλυπτικής της Ecole Mat. Sup. des Beaux-Arts και Ecole Nat. Sup des Arts Decoratifs
στο Παρίσι. Από το 1975 έχει πραγματοποιήσει τριάντα ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από την ενασχόλησή της τα τελευταία χρόνια με την πολιτισμική διάσταση της γραφής προέκυψε η έκθεση Αλ-Χατ, η μαγική γραφή που φιλοξένησε το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης την άνοιξη του 2008.

http://irinigonou.gr


Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.benaki.gr/index.asp?lang=gr&id=3020301&sid=703
http://www.facebook.com/event.php?eid=280470518630110

Δεν υπάρχουν σχόλια: