Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

το εργαστήριο λατινικής καλλιγραφίας στη Σχολή Ορνεράκη




onciale


΄

Ένα σεμινάριο οκτώ συναντήσεων με την μορφή εργαστηρίου που έχει σκοπό να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με έξι από τις πιο γνωστές γραφές της λατινικής καλλιγραφίας: την μοναστηριακή onciale, τις γοτθικές textura και fractura, την Αναγεννησιακή cancellaresca, την διακοσμητική vyaz και την πλέον διαδεδομένη και πρόσφατη anglaise ή copperplate, αναλύοντας παράλληλα την ιστορική εξέλιξη των τεχνικών, των υλικών και των εργαλείων και αποσκοπώντας σε ένα σύγχρονο εικαστικό αποτέλεσμα.


textura




με την Τζίνα, την Αντζυ, την Γεωργία, την Δήμητρα, τον Σπύρο και τον Τάσο

https://www.ornerakis.com/calligraphy

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Ο Νagib Μahfouz και η δική του Αίγυπτος





Παρασκευή 24/11 και  ώρα 8, το cafe Myrtillo ήταν όλο δικό μας. Μαζί μας ο Ναγκίμπ Μαχφούζ με τα βιβλία του και τον κόσμο του. Διαβάσαμε απόσπάσματα απ' τα βιβλία του που αγαπήσαμε, και εισχωρήσαμε στην "δική του Αίγυπτο"


Απολαύσαμε την υπέροχη μετάφραση της Ευαγγελίας Μουρτζούκου ενός αποσπάσματος του Μαχμούντ Νταρουίς για τον Μαχφούζ :

http://anaglossisma.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html



ενώ ακούστηκαν και κείμενα του συγγραφέα στα αραβικά.

Ήταν μια εξαιρετική βραδιά με όλους τους φίλους της Λέσχης Ανάγνωσης Αραβικής Λογοτεχνίας.

Περισσότερα για την ζωή και το έργο του Ναγκίμπ Μαχφούζ θα βρείτε και εδώ:

http://www.aucpress.com/t-aboutnm.aspx?template=template_naguibmahfouz

Κυριακή μεσημέρι στο Μουσείο Μπενάκη



γράψαμε με το καλάμι


και την κάσια 


την ιωνική γραφή


εξερευνώντας τις δυνατότητες του εργαλείου μας


με όλους τους δυνατούς τρόπους


άλλο ένα ταξίδι στο χρόνο με οδηγό τη γραφή.



Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

my new web hut




https://irinigonou.gr

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

quelques photos...


pour garder le memoir, comme des notes dans un cahier brouillon









a bientot la suite!

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

το Μεγάλο Γαλάζιο Πανί χάθηκε


 Το Μεγάλο Γαλάζιο Πανί χάθηκε μερικές μέρες μετά τα εγκαίνια της εικαστικής εμπειρίας-διαδρομής της Γαλάζιας Ακολουθίας.
Στις 23 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της εικαστικής εγκατάστασης παρουσία κοινού.



The Big Blue Cloth was lost in the end of June, a few days after the opening of the Blue Procession art experience. The first presentation of the art pilgrimage took place on June 23rd and was bountifully attended.


The Blue Procession, mapping a metaphorical journey

 Irini Gonou, visual artist

The Blue Procession is an art experience, where the artist as a pilgrim is mapping the metaphorical journey in its proper space during the walking process.

In the realm of the ritual the amuletic aspect of the cloth is reaching its essential property. Equally protective the blue color evokes at the same time the spiritual search in the Mediterranean culture. Tracking the path along with the blue plant dyed cloths attached to the shrubs the protective power of the cloths is extended to join the plant’s natural ability of revival. Individual or collective the “path” is the metaphor of the pilgrim’s inner journey.

The Big Blue Cloth hanging in an alcove of the Byzantine ruin is marking the end of the path. Made out of cotton fabric dyed in blue and other natural materials attached on it, the Big Blue Cloth functions as a big amulet while at the same time is a nod to the annual circle of life, fertility, environmental balance and agriculture, a vital domain of the island’s activities.

The blue procession as an art experience-journey complete the Fantasma art experience and will remain at the site of Kaloritsa from 23/5 up to 28/9/2017.



 

Γαλάζια ακολουθία,  η χαρτογραφία μιας μεταφορικής διαδρομής


 Ειρήνη Γκόνου, εικαστικός

Η Γαλάζια Aκολουθία είναι μία καλλιτεχνική πράξη που λειτουργεί ως συμβολικό προσκύνημα με ένα είδος σήμανσης της διαδρομής στον φυσικό και πνευματικό της χώρο, κατά την διάρκεια του περπατήματος.

Στην περιοχή του συμβολικού η προστατευτική ιδιότητα των υφασμάτων είναι ουσιαστικής σημασίας. Εξ ίσου προστατευτικό το μπλε στον πολιτισμικό χώρο της Μεσογείου, είναι ταυτόχρονα το χρώμα της πνευματικής αναζήτησης.  Ακολουθώντας το μονοπάτι με τα φυσικά βαμμένα μπλε πανιά δεμένα στους θάμνους η ήδη προδιαγραμμένη προστατευτική ιδιότητα του υφάσματος ενδυναμώνεται με την φυσική ικανότητα αναγέννησης των φυτών. Προσωπικό ή συλλογικό το «μονοπάτι» για τον «προσκυνητή»/περιπατητή είναι η αλληγορία της εσωτερικής του διαδρομής.

Το Μεγάλο Γαλάζιο Πανί που κρέμεται σε μια από τις εσοχές του βυζαντινού ερειπίου δηλώνει και το τέλος της «διαδρομής». Φτιαγμένο από βαμβακερό ύφασμα βαμμένο γαλάζιο και άλλα φυσικά υλικά συμβολικά υποδηλώνει την προστασία μέσω της φύσης, μια αναφορά στον ετήσιο κύκλο της ζωής, της γονιμότητας της γης, της περιβαλλοντικής ισορροπίας και της γεωργίας, ζωτικού τομέα της δραστηριότητας του νησιού.

Η Γαλάζια Aκολουθία ως εικαστική εμπειρία-διαδρομή θα παραμείνει στον χώρο της Καλορίτσας από τις 23 Ιουνίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2017, πλαισιώνοντας την έκθεση Phantasma που αναπτύσσεται στον Πύργο Μπαζαίου.




Το φρικώδες πρόσωπο της αντίδρασης στη Νάξο


Την Παρασκευή 23 Ιουνίου η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου και οι βοηθοί της, Ασπασία Αθανασίου και Θέλκα Μαλάμου, μας οδήγησαν στη διαδρομή της Γαλάζιας ακολουθίας, στο μονοπάτι που ξεκινάει από τον Πύργο Μπαζαίου και φτάνει ως την πλαγιά της Καλορίτσας, στα ερείπια του παλαιού μοναστηριού.
Επρόκειτο για μία καλλιτεχνική πράξη που λειτουργεί ως συμβολικό προσκύνημα με ένα είδος σήμανσης της διαδρομής στον φυσικό και πνευματικό της χώρο, κατά την διάρκεια του περπατήματος.
Ένα μεγάλο γαλάζιο πανί που κρεμόταν σε μια από τις εσοχές του βυζαντινού ερειπίου δήλωνε και το τέλος της «διαδρομής». Φτιαγμένο από βαμβακερό ύφασμα βαμμένο γαλάζιο και άλλα φυσικά υλικά συμβόλιζε τον ετήσιο κύκλο της ζωής, της γονιμότητας της γης, της περιβαλλοντικής ισορροπίας και της γεωργίας, ζωτικού τομέα της δραστηριότητας του νησιού. Εξ ίσου συμβολικά προστατευτικό το μπλε χρώμα στον πολιτισμικό χώρο της Μεσογείου, είναι ταυτόχρονα το χρώμα της πνευματικής αναζήτησης. 
Η εγκατάσταση έγινε με ενημέρωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και με την έγκριση των ιδιοκτητών των γαιών στις οποίες αναπτύσσεται.
Η πράξη αυτή μαζί με ένα πανό μεγάλων διαστάσεων του καλλιτέχνη Klaus Pfeiffer στερεωμένο σε ιδιόκτητο ερείπιο, συμπλήρωναν στο φυσικό περιβάλλον την εικαστική έκθεση “Phantasma” που λειτουργεί στον Πύργο Μπαζαίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου.
Μία εβδομάδα μόλις μετά την έναρξη της «Γαλάζιας ακολουθίας», την Πέμπτη 29 Ιουνίου άγνωστοι αφαίρεσαν τα δυο εικαστικά έργα, παραβιάζοντας ιδιοκτησίες, προκαλώντας ηθική και πραγματική ζημία τόσο στους καλλιτέχνες όσο και στους διοργανωτές.
Η θρασύδειλη, αδικαιολόγητη και βέβηλη αυτή ενέργεια ανώνυμων ατόμων σε αντιπαράθεση επώνυμης, τεκμηριωμένης και οργανωμένης πολιτιστικής δράσης, έρχεται να προστεθεί σε σειρά ανάλογων θρασύδειλων, ανώνυμων πράξεων, όπως η βάρβαρη θανάτωση θαλάσσιων χελωνών, οι οποίες συντελούν στη δυσφήμιση του τόπου μας και στην απειλή του φυσικού μας χώρου.
Αποκαλύπτουν επίσης «διαταραγμένες συμπεριφορές» τις οποίες οφείλουμε όλοι μας, πολίτες και Αρχές να εντοπίσουμε, να απομονώσουμε και να καταδικάσουμε.
Στη κατεύθυνση αυτή παρακαλούμε όσους γνωρίζουν σχετικά να ενημερώσουν τις Αρχές και τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Νάξου.

Για το Φεστιβάλ Νάξου
Μάριος Βαζαίος
Ιούλιος 2017

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

καλοκαιρινό εργαστήριο τέχνης


 Τα αυτοσχέδια φυσικά εργαλεία, τα ίχνη και η γραφή

Σάββατο 22 Ιουλίου 2017
Πύργος Μπαζαίου-Νάξος


Ένα εργαστήριο που σκοπό έχει να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με την κατασκευή αυτοσχέδιων εργαλείων από φυσικά υλικά, την χρήση τους, καθώς και την εξερεύνηση, παρατήρηση, αξιοποίηση και ένταξη των αποτελεσμάτων τους.

Η κατασκευή αυτοσχέδιων εργαλείων



Η φύση σε αυτό το εργαστήριο είναι ο μεγάλος προμηθευτής ενός απρόσμενου πλήθους φυσικών τμημάτων που μπορούν να γίνουν τα εργαλεία μας του σχεδίου και της γραφής. Μία βόλτα στον φυσικό χώρο θα μας εξοικειώσει με την συλλογή τους και στην συνέχεια στο εργαστήριο θα γίνει η κατασκευή τους.

Ίχνη – σχήματα - γράμματα

Το φυσικό εργαλείο -η μελάνη – ίχνος, σχήμα – γράμμα, λέξη – σύνθεση.
Παρατηρούμε τα ίχνη των αυτοσχέδιων εργαλείων με την φυσική μελάνη πάνω στο χαρτί.
Ψάχνουμε σχήματα.
Εξελίσσουμε τα ίχνη-σχήματα σε γράμματα και ολοκληρώνουμε σύνθεση με γράμματα, με μία ή περισσότερες λέξεις.

Τα ίχνη της συγκίνησης και της επικοινωνίας, η γραφή ως εικόνα και σύμβολο. 

Υπεύθυνη οργάνωσης και διεξαγωγής του εργαστηρίου: Ειρήνη Γκόνου, εικαστικός  με την πολύτιμη βοήθεια της εικαστικού Κλεοπάτρας Τσαλή.

Η Ειρήνη Γκόνου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γλυπτική στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts και στην École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs στο Παρίσι. Η γραφή ως εικόνα, σύμβολο και φυλαχτό είναι ο τόπος αναφοράς των πρόσφατων εικαστικών της αναζητήσεων στην Ανθρωπολογία της Τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει τριάντα ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές συναντήσεις τέχνης, σεμινάρια και εργαστήρια σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, ΗΠΑ, Νορβηγία, Τουρκία Αίγυπτο και Κύπρο, όπου η καλλιτέχνης προβάλλει μέσα από το έργο της τις προστατευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες της γραφής. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και διδάσκει παράλληλα στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Μπενάκη τις “Γραφές της Μεσογείου”. http://irinigonou.gr/


Πρακτικές οδηγίες:
Ώρες: 11:00 – 13:00 και 14:00 – 17:00 (13:00 – 14:00 διάλειμμα-συζήτηση)
Υλικά: Το εργαστήριο παρέχει όλα τα απαραίτητα υλικά.

Δήλωση συμμετοχής:
Στο email: naxosculture@gmail.com  ή στο τηλ. 22850 31402.

Κόστος συμμετοχής: 50€

Info:
Πύργος Μπαζαίου, 12ο χλμ. Οδ. Χώρας Νάξου-Αγιασσού
Τηλ. 22850 31402

  

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

the blue procession, mapping a metaphorical journey




The blue procession is an art experience taking place during the journey to Kaloritsa, following the trail leading to the hill of Prophitis Ilias in Naxos island up to the ruins of the Byzantine monastery. The artist Irini Gonou as a pilgrim is mapping the metaphorical journey in its proper space, marking his physical and spiritual territory, during the walking process.

"In the realm of the ritual the amuletic aspect of the cloth is reaching its essential property. Equally protective the blue color evokes at the same time the spiritual search in the Mediterranean culture. Tracking the path along with the blue plant dyed cloths attached to the shrubs the protective power of the cloths is extended to join the plant’s natural ability of revival. Individual or collective the “path” is the metaphor of the pilgrim’s inner journey" the artist said.

At the end of the trail there is a well hidden natural cave converted into church with frescoes dating from 9th to 13th c. Over the cave and around there are arches and alcoves, abandoned remains of the Byzantine monastery.

"The Big Blue Cloth hanging in an alcove of the Byzantine ruin is marking the end of the path. Made out of cotton fabric dyed in blue and other natural materials attached on it, the Big Blue Cloth functions as a big amulet while at the same time is a nod to the annual circle of life, fertility, environmental balance and agriculture, a vital domain of the island’s activities".


The blue procession as an art experience-journey will complete the Fantasma art experience and will remain at the site of Kaloritsa from 23/5 up to 28/9/2017.

Fantasma Art Experience
Curator: Mario Vazaios
Bazaios Tower 12 km on the road from Chora to Agiassos
Visits every day from 10:00 to 17:00
Tel: 22850 31402


http://www.bazeostower.gr/eng/festivals.php?year=2017


                                                                                           
Born in Athens, Irini Gonou graduated from the Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts and from the Ecole Nationale Superieure des Arts Decoratifs in Paris, where she lived for eleven years. She has shown her artwork in thirty solo exhibitions in Greece, France, Belgium, Germany, UK, USA, Egypt and Norway. Her solo exhibition Al-Khatt, the magic script on 2009 was held in the Museum of Islamic Arts in Athens. What is more, she has participated in a numerous group exhibitions in Greece and abroad. Her artwork is included in several Museum collections, Municipal Galleries, private Museums and Foundations, as well as to a variety of important private collections in Greece and abroad.
She lives and works in Athens and teaches regular workshops on the Mediterranean Scripts in the Benaki Museum of Athens.







Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Ώστε κοντεύουμε να φθάσουμ’, Έρμιππε.




Ώστε κοντεύουμε να φθάσουμ’, Έρμιππε.
Μεθαύριο, θαρρώ· έτσ’ είπε ο πλοίαρχος.
Τουλάχιστον στην θάλασσά μας πλέουμε·
νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Aιγύπτου,
αγαπημένα των πατρίδων μας νερά.
Γιατί έτσι σιωπηλός; Pώτησε την καρδιά σου,
όσο που απ’ την Ελλάδα μακρυνόμεθαν
δεν χαίροσουν και συ; Aξίζει να γελιούμαστε; —
αυτό δεν θα ’ταν βέβαια ελληνοπρεπές.

Aς την παραδεχθούμε την αλήθεια πια·
είμεθα Έλληνες κ’ εμείς — τι άλλο είμεθα; —
αλλά με αγάπες και με συγκινήσεις της Aσίας,
αλλά με αγάπες και με συγκινήσεις
που κάποτε ξενίζουν τον Ελληνισμό.

Δεν μας ταιριάζει, Έρμιππε, εμάς τους φιλοσόφους
να μοιάζουμε σαν κάτι μικροβασιλείς μας
(θυμάσαι πώς γελούσαμε με δαύτους
σαν επισκέπτονταν τα σπουδαστήριά μας)
που κάτω απ’ το εξωτερικό τους το επιδεικτικά
ελληνοποιημένο, και (τι λόγος!) μακεδονικό,
καμιά Aραβία ξεμυτίζει κάθε τόσο
καμιά Μηδία που δεν περιμαζεύεται,
και με τι κωμικά τεχνάσματα οι καημένοι
πασχίζουν να μη παρατηρηθεί.

A όχι δεν ταιριάζουνε σ’ εμάς αυτά.
Σ’ Έλληνας σαν κ’ εμάς δεν κάνουν τέτοιες μικροπρέπειες.
Το αίμα της Συρίας και της Aιγύπτου
που ρέει μες στες φλέβες μας να μη ντραπούμε,
να το τιμήσουμε και να το καυχηθούμε. 


Κωνσταντίνος Καβάφης, Επάνοδος από την Ελλάδα

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

το χοϊκό σώμα της γραφής ΙΙ



χωμάτινο το σώμα της γραφής, φτιαγμένο με φυσικά αυτοσχέδια εργαλεία και υλικά

















γράψαμε την γραφή vai και το ιωνικό αλφάβητο

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

το χοϊκό σώμα της γραφής


















Το εργαστήριο «Το σώμα της λέξης» του φετινού Μαρτίου επικεντρώνεται στα υλικά της γραφής και αποτελείται από δύο κεντρικές θεματικές ενότητες 

Α΄ενότητα  (Η καλλιγραφία σωματοποιείται: το χοϊκό σώμα της γραφής) αφορά τη σηματοδότηση της γραφής ως μέσου μιας τελετουργίας με ιερές και ανίερες ιδιότητες και ασχολείται με τα υλικά της γραφής υπό μια ιδιαίτερη ανθρωπολογική και αισθητική σκοπιά.


Β΄ενότητα (Οι τέχνες συναντιούνται: το κοινό σώμα λέξης & εικόνας) επικεντρώνεται στο τελικό «ολικό» αντικείμενο που μπορεί να παράξει η συνάντηση της λέξης και της εικόνας και στην επικοινωνιακή του διάσταση

https://www.facebook.com/events/377209999326646/


Διδάσκοντες:

Μαρία Γιαγιάννου-Ειρήνη Γκόνου 

Χώρος διεξαγωγής σεμιναρίου:

Βιβλιοθήκη Βολανάκη/ White Rabbit, Στουρνάρη 11, Εξάρχεια

Οργάνωση:

"Labirinto: Culture e Civiltà Mediterranee"

plis de memoire




Une image peut en cacher une autre

Recouvrir ou dévoiler ? Cacher ou montrer ? Le traitement en palimpseste au cœur de la peinture de Miltos Pantelias nous invite à imaginer ce que l’on ne saurait voir. À chercher dans sa propre mémoire. À voir toujours autre chose. Il s’agit de ne rien nous livrer. L’exercice du regard est un exercice de réflexion et la peinture de Pantelias un miroir. 

Claire Kueny, historienne d'art, enseignante a l'Universite Paris 8

                            Μια εικόνα μπορεί να κρύβει μια άλλη

Να καλύψει ή να αποκαλύψει; Να κρύψει ή να δείξει; Η χρήση του παλίμψηστου στο κέντρο της ζωγραφικής του Μίλτου Παντελιά μας καλεί να φανταστούμε αυτό που δεν μπορούμε να δούμε. Να το αναζητήσουμε στη δική μας μνήμη. Να βλέπουμε κάθε φορά κάτι άλλο. Δεν θέλει τίποτα να μας αποκαλύψει. Η εξάσκηση του βλέμματος γίνεται εξάσκηση σκέψης και η ζωγραφική του Μίλτου Παντελιά ο καθρέφτης της.


Από τις 23 Φεβρουαρίου μέχρι τις 24 Μαρτίου 2017 στην Evripides Art Gallery, Αθήνα.


O Μίλτος Παντελιάς γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα.
Σπούδασε χαρακτική και λιθογραφία στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts και στην συνέχεια Arts Plastiques στο Πανεπιστήμιο του Paris 8. Έμεινε στο Παρίσι για έντεκα συνεχή χρόνια. Από το 1978 έχει πραγματοποιήσει τριάντα ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρο, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και συναντήσεις τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 
Έργα του περιλαμβάνονται στις συλλογές Κρατικών και Ιδιωτικών Μουσείων, σε Δημοτικές Πινακοθήκες και Ιδρύματα καθώς και σε πολλές σημαντικές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.


Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

απο την τέχνη της Γραφής στην γραφή της Τέχνης



Από την τέχνη της Γραφής στην γραφή της Τέχνης , με την εικαστικό Ειρήνη Γκόνου.

Πρόκειται για ένα workshop με αφορμή την εξέλιξη της γραφής μέσα από επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη.
Κατά τη διάρκειά του θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε από κοντά τα σημεία σταθμούς στην ιστορική πορεία της γραφής και να τα αναπαράγουμε εικαστικά με αναφορές στους κανόνες της εκάστοτε εποχής.  

Οι συναντήσεις μας θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στις 17.30-19.30, στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, στο χώρο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. 

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι από τις 7/3 μέχρι τις 16/5.


Για περισσότερες πληροφορίες στην διεύθυνση: http://www.benaki.gr/index.asp?lang=gr&id=3020301&sid=1242